Máster en Viticultura e Enoloxía
Información do curso
Máster en Viticultura e Enoloxía
Tipo | Máster | ||||
Código | M1010801 | ||||
Nome | Máster en Viticultura e Enoloxía |
|
|||
Modalidade | Presencial | ||||
Información de contacto: | |||||
· Teléfono | 988387063 | ||||
· Fax | |||||
· Enderezo electrónico | |||||
Compartir: |
Entidades organizadoras
Facultade de Ciencias e Concello de OurenseInformación sobre o calendario (datas)
Período de matrícula | 27/11/2008 00:00 - 12/12/2008 23:59 |
---|---|
Período de docencia | 28/11/2008 - 30/05/2010 |
Prazas e créditos
Número mínimo de participantes | 20 |
---|---|
Número máximo de participantes | 40 |
Créditos teóricos | 45 |
Créditos prácticos | 15 |
Validación de libre elección | 30 |
Destinatarios/as
Diplomados, Licenciados, Enxeñeiros Técnicos e Enxeñeiros Superiores.Obxectivos
O contido do curso está estructurado para proporcionar unha formación teórica e práctica sobre viticultura, enoloxía e economía, lexislación e comercialización vitivinícolas tanto a nivel nacional como internacional.Condicións de acceso
Para acceder ao título de MASTER:1. Titulados/as universitarios de segundo ciclo, con preferencia de acceso ós procedentes de titulacións do ámbito científico, tecnolóxico ou ciencias da saúde.
2. Titulados de primeiro ciclo, con preferencia de acceso ós procedentes de titulacións do ámbito científico tecnolóxico ou ciencias da saúde.
Para acceder ao título de ESPECIALISTA:
1. Titulados/as universitarios de primeiro e segundo ciclo, con preferencia de acceso ós procedentes de titulacións do ámbito científico, tecnolóxico ou ciencias da saúde.
2. Alumnos/as dunha licenciatura ou equivalente cos tres primeiros cursos superados, con preferencia de acceso ós procedentes de titulacións do ámbito científico, tecnolóxico ou ciencias da saúde.
3. Profesionais directamente relacionados coa especialidade do título que reúnan os requisitos legais para cursar estudios universitarios e acrediten un mínimo de 3 anos de experiencia profesional.
Criterios de selección
Curriculum VitaeEntrevista personal
Calendario
Cursos académicos 2008-2009/2009-2010 (novembro 2008-maio 2010)Clases Teóricas:Facultade de Ciencias de Ourense
Clases Prácticas: EVEGA e empresas do sector
Venres 16:00-22:00, Sábados 9:00-15:00. Prácticas: Sábados tardes (se procede)
Programa
MÓDULOS TEÓRICOS:VITICULTURA
Historia do cultivo da vide
Ampelografía
Variedades galegas mais importantes
Ciclo da vide
Factores determinantes da producción vitícola
Regulamentación vitícola
Plantación dun viñedo
Xeometría da viña
Fisioloxía da vide
Protección do viñedo
Selección clonal e sanitaria da vide
Maduración da uva
ENOLOXÍA
o Viño no Mundo
Composición da uva e o viño
Enxeñería enolóxica
Tecnoloxía de vinificación: Elaboración de brancos e rosados
Tecnoloxía de vinificación: Elaboración de tintos
Tecnoloxía de vinificación: Elaboración con madera
Tecnoloxía de vinificación: Viños especiais
Bioquímica das fermentacións
Enfermedades do viño: Tratamentos enolóxicos
Compostos aromáticos dos viños
Control de calidade na industria enolóxica
Elaboración de destilados de orixe vínico
CATA DE VIÑOS E DESTILADOS
Mecanismos e técnicas de cata
Relacións entre composición de viños e os seus caracteres organolépticos
Métodos de análise sensorial
Utilización da cata
Cata de distintos tipos de viño (Prácticas)
Defectos no viño (Prácticas)
Análise organoléptico de destilados de orixe vínico (Prácticas)
ANÁLISE DE VIÑOS E DESTILADOS
Análise química en enoloxía (Teoría e Prácticas)
Análise microbiolóxico en enoloxía (Teoría e Prácticas)
XESTION DE EMPRESAS VITIVINÍCOLAS
Marketing: Políticas e planificación
Dereito e normativa vitivinícola. Normativa autonómica (Inspección e fraudes. Rexistro e axudas)
Xestión empresarial
Economía vitivinícola
Cultura vitivinícola
Mercado internacional do viño
MEDIO AMBIENTE E MANEXO DE VIÑEDOS
Labores culturais en cultivos de viñedo. Fertilización e control da calidade dos solos de viñedo
Factores que inflúen na protección do viñedo: abióticos, bióticos e prácticas culturais
Métodos de control de pragas. Control químico convencional.Praguicidas de aplicación en viñedo. Uso, manexo e aplicación segura de praguicidas. Residuos de agroquímicos en uva de mesa e vinificación.
Métodos biotécnicos e biolóxicos de control de pragas. Control biolóxico
Malas herbas en viñedo. Perxuizos que causan e métodos de control
Manexo integrado de viñedo. Evolución no control de pragas. Concepto de control integrado. Umbrais económicos. Métodos e técnicas de manexo integrado
Residuos da industria vinícola. Puntos críticos na producción de vertidos. Cartacterísticas dos efluentes vitivinícolas. Efectos nos medios receptores
MÓDULOS PRÁCTICOS:
VITICULTURA: PRÁCTICAS DE LABORATORIO
Interpretación da análise do solo
Correcións do solo
Aptitude vitícola dunha zona en función das condicións edafoclimáticas
Elección de variedades
Elección de portaenxertos
Elección marco de plantación e sistema de conducción. Xeometría da plantación
Enxerto de taller
VITICULTURA: PRÁCTICAS DE CAMPO
Seguimento de estados fenológicos
Prácticas de poda
Control de plagas e enfermedades na viña
Manipulación e tratamentos con productos fitosanitarios
Aclareo, despuntes e desfollado
Controis de maduración
Visita a diferentes plantacións e bodegas de Galicia
PRACTICAS EN BODEGA
Prácticas en bodega